Berbaloi tak tanam durian musang king ?

Bagi yang baru, dan ingin menceburi diri dalam bidang tanam durian, mesti tertanya berbaloi kita 'terjun' ke sini ? 

Secara jujur, boleh saya katakan ini berbalik kepada tujuan asal kita menanam durian itu sendiri. Adakah ianya untuk tanam sekadar hobi atau komersil. Ini banyak mempengaruhi corak kita dalam berkebun. Ialah tanam untuk makan sendiri, kita lebih mendatangi cara berkebun dengan lebih santai dan dalam skala yang lebih kecil. Tekanan itu tidak terasa sangat, baik dalam mengurus dan menantikan hasil durian akan berbuah.

Jika dibandingkan, dalam bentuk komersil - tanam target untuk betul² jual. Buat duit senang cerita. Anda patut ada sebuah plan perniagaan yang kukuh, modal yang tidak lekang dan masa ditumpu sepenuhnya di sini. Harus diingat tanaman durian ini, bukanlah seperti kita melabur dalam mana-mana instrument pelaburan labur tahun ini, tahun depan dapat hasil. Durian, bodoh-bodoh memerlukan 5 tahun ke atas untuk baru berbuah. Ini peringkat baru berbuah. Fasa, optimum pokok berbuah perlu 8 tahun ke atas. Bahkan ROI (return of investment) perlukan 12 tahun ke atas. Ini banyak memberi tekanan kepada pengusaha, setelah duit dan masa banyak dihabis di sini.

Silap perancangan, duit pun hangus dan masa setahun dua terbuang begitu saja. Mungkin ramai menganggap tanam durian ini macam tanam getah dan kelapa sawit. Ianya tidak seperti anda mimpikan. Tanaman durian, agak cerewet memerlukan banyak modal dan masa berbanding getah dan sawit. Ini menyebabkan ramai kecundang di awal-awal lagi sebab guna sifir tanam getah & sawit bila nak tanam durian. 

Cara terbaik tanam musang king

Antara cara terbaik bagi pendatang baru, yang kosong-kosong lagi dalam bidang ini. Anda tanam sikit-sikit dulu, cari ilmu dan kumpul pengalaman perlahan-perlahan. Sekiranya anda ada tanah 1 ekar, cuba tanam 10 pokok dulu bagi 2 tahun pertama. Anggap 'yuran' buat belajar. Masuk tahun ke-2, boleh tambah baki pokok selebihnya. 

Kenapa saya syor sifir seperti di atas, sekiranya anda tiada pengalaman ini antara pendekatan terbaik buat yang baru hadir dalam industri ini. Nampak macam lambat gila aku buat duit balik kalau tanam sikit-sikit macam ini. Harus kita diingat, sekiranya tak berjaya modal tak banyak sangat hangus. Masa pun tak terasa rugi sangat.

Dengan bermula 10 pokok tadi, anda mampu sedia modal untuk pengurusan kebun secara optimum contoh seperti baja, racun serangga, racun kulat, sistem pengairan yang sempurna dan input² pertanian lain. Dan yang paling penting, masa. Anda boleh tumpukan masa sepenuh sebabnya dalam skala yang kecil. Nak menebas, meracun dan cuci kebun tak lah penat sangat. Senang cerita pengurusan kebun masih dalam kawal anda.

Harus diingat, kita semua masing² masih mempunyai kerja hakiki (baik cikgu, doktor, engineer, tukang rumah, peniaga dsb) jadi banyak masa perlu dihabiskan di sini.

Percaya 2 tahun, sekejap saja. Masanya amat singkat. Setelah kumpul pengalaman dan sedikit sebanyak ilmu tanam durian tu ada. Dari sini, anda sudah mempunyai keyakinan sekiranya ada perancangan untuk masuk ke skala komersil.

Orang kata - Kerana apa yang kita baca (tahu) tak akan sama dengan apa yang kita reti buat (faham).


Print